Se opp for AGE i kostholdet ditt.

AGE dannes i matvarer når varme reagerer med sukker og proteiner. Brunfargen du ser på grillet eller stekt kjøtt inneholder AGE, så de viktigste matvarene å redusere er mat som er tilberedt på sterk varme. Damping, koking og ovnsbaking av matvarer i stedet for hardsteking på høye temperaturer kan redusere mengden AGE du inntar gjennom kosten.

Å ha en sunt og balansert kosthold er en viktig del av kontrollen over AGE og opprettholdelsen av god helse. Å redusere inntaket av sukkerholdig mat og drikke, samt halv- og helfabrikata er også bra for ditt AGE-nivå.

 

Mosjonér regelmessig.

Regelmessig trening forbrenner både kalorier og overflødig sukker. Dette hjelper å forhindre AGE-dannelse, og forbruker også av AGE som allerede finnes i blodet. Med mindre sukker i blodet vil mindre AGE kunne bli dannet.

 

Senk ditt stressnivå.

Personer med et høyt stressnivå har ofte høye AGE-nivåer, og stress har en tendens til å akselerere cellealdringen. Ved å senke ditt stressnivå kan du forhindre AGE-dannelse.

 

Sørg for nok søvn.

Kroppen gjennomfører mye av sin vekst og reparasjon mens vi sover. Nok søvn fører også til et bedre immunforsvar, hvilket gjør kroppen mer motstandsdyktig mot AGE. Ved å sørge for nok søvn kan hjelpe kroppen din å bekjempe AGE.

Unni Hellgren

unni.hellgren@gmail.com